Ogłoszenie o przetargu
Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku
oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zawarcia umowy ramowej.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku , ul. Kościelna 3, 16-315 Lipsk, woj. podlaskie, tel. 87 642 36 81, faks 87 642 36 81.
- Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.um.lipsk.wrotapodlasia.pl/
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie i wydawanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Lipsku oraz dowóz posiłków do szkół podstawowych na terenie Gminy Lipsk.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest codzienne przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków w stołówce Zespołu Szkół Samorządowych w Lipsku przy ul. Szkolna 1, oraz dowóz i wydawanie gorących posiłków do Szkoły Podstawowej w Bartnikach i Szkoły Podstawowej w Rygałówce w ramach Wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania Szacowana dzienna liczba posiłków w poszczególnych placówkach wynosi: Szkoła Podstawowa i Gimnazjum w Lipsku 140 Szkoła Podstawowa w Bartnikach 30 wraz z transportem wliczonym w koszty zamówienia. Szkoła Podstawowa w Rygałówce 30 wraz z transportem wliczonym w koszty zamówienia. Ogółem liczba uczniów objętych zamówieniem wynosić będzie 200 posiłków dziennie przez 186 dni od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 07 stycznia 2015 do 22 grudnia 2015r. Za posiłek jednodaniowy uważa się: II danie o gramaturze składającej się z ziemniaków lub produktów zastępczych np kasza ryż makaron o gramaturze 200g mięsa o gramaturze 100g po przygotowaniu oraz surówki o gramaturze 100g, kompot 200ml. Wykorzystywać świeże warzywa sezonowe w dalszej kolejności warzywa mrożone unikać warzyw konserwowych. Posiłki mają być sporządzone w dniu wydawania. Obiad ma być posiłkiem gorącym lub danie jarskie 300g dania + 50gr dodatek typu naleśnik ze śmietaną, kopytka z sosem mięsno-jarzynowym lub danie rybne 100g porcja po przygotowaniu typu ryba w kawałku, kotlet rybny lub zupa z wkładką 400ml + wkładka min.50g mięsa lub wędliny podana z pieczywem plus dodatek owoc. Temperatura posiłków min.65oC nie dotyczy surówek, Wykonawca uzgodni z Dyrektorami szkół godzinę dostawy i wydawania posiłków. Dowóz winien być realizowany zgodnie z warunkami przewozu żywności wydawany przez osoby posiadające stosowne uprawnienia badania. Posiłki należy dostarczyć w termosach i wydawać uczniom w naczyniach wielorazowego użytku. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne. Na dwa dni przed końcem miesiąca na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wykonawca przedstawi harmonogram posiłków menu jakie będą wydawane w następnym miesiącu bęzie przedstawiał co dwa tygodnie i na dwa tygodnie Kaloryczność posiłków powinna być zgodna z normami Instytutu Żywienia i Żywności. Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu tygodnia nastąpiła powtarzalność tej samej potrawy. Zamawiający przewiduje możliwość zwiększenia lub zmniejszenia zamówienia w zależności od potrzeb związanych ze zmianą ilości osób objętych pomocą. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków dla pozostałych uczniów i nauczycieli przy czym decyzja o korzystaniu, lub nie, z usług będzie indywidualną sprawą ww osób i uzależniona od ich indywidualnych preferencji możliwości. Posiłki mają być takie same i cena posiłków ma być taka sama dla wszystkich. Orientacyjna ilość posiłków w ciągu trwania umowy 37 200..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00-3.
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Okres w miesiącach: 10.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WADIUM
Informacja na temat wadium: Nie dotyczy
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
-
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
-
Wykonawca powinien posiadać uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień, potwierdzając aktualnym zaświadczeniem o prowadzeniu działalności w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków. W celu potwierdzenia spełnienia niniejszego warunku Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej działalność w zakresie przygotowywania i wydawania posiłków wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
-
-
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
-
Posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie wykażą że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie wykonali co najmniej 4 zamówienia związane z przedmiotem zamówienia wartości nie mniej niż 20 tys zł brutto miesięcznie każde. Mają doświadczenie w przygotowywaniu i wydawaniu co najmniej 200 posiłków dziennie z podaniem wartości, dat i odbiorców oraz z załączeniem dokumentacji, że usługi zostały wykonane należycie . W celu potwierdzenia spełnienia niniejszego warunku Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć wykaz realizacji usług podobnych do przedmiotu zamówienia np. prowadzenie stołówki, zakładu gastronomicznego przygotowywania i wydawania posiłków w stołówce i w terenie, załączyć minimum dwie referencje potwierdzające że usługa została wykonana z należytą starannością załącznik nr.2 do SIWZ oraz dokumentując przykładowym tygodniowym jadłospisem z podaniem gramatury jednego gorącego posiłku; zgodnie z załącznikiem Nr 8 do SIWZ.
-
-
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
-
Dysponować odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia. W przypadku gdy Wykonawca będzie polegał na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym innego podmiotu stosownie do art.26 ust.2b u.p.z.p. wypełnia załącznik Nr 3 do SIWZ oraz potwierdza, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia posiadają wymagane uprawnienia jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień.
-
-
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
-
Nie podlegać wykluczeniu z postępowania na podstawie art.24 ust.1 u.p.z.p. W celu potwierdzenia spełniania niniejszego warunku Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć następujące dokumenty: oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia- załącznik nr 5 do SIWZ. aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art.24 ust.1 pkt 2 aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające odpowiednio, że wykonawca nie zalega z opłaceniem podatków oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne lub zaświadczenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu,wystawionych nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
-
-
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
-
Znajdować się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie niniejszego zamówienia. Wykonawca wykaże, że jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę co najmniej 60tys.zł.W celu potwierdzenia spełnienia niniejszego warunku Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć oświadczenie dotyczące art.22 ust.1 pkt.1 4 ustawy PZP załącznik nr 4 do SIWZ
-
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2.
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- nie zalega z uiszczaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne albo że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- nie orzeczono wobec niego zakazu ubiegania się o zamówienie - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3.2)
- zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4-8 - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- zaświadczenie właściwego organu sądowego lub administracyjnego miejsca zamieszkania albo zamieszkania osoby, której dokumenty dotyczą, w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 10 -11 ustawy - wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert.
III.6) INNE DOKUMENTY
Inne dokumenty niewymienione w pkt III.4) albo w pkt III.5)
brak
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: htt://bip.um.lipsk.wrotapodlasia.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku ul.Kościelna 3 pokój nr 8..
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 12.12.2014 godzina 10:00, miejsce: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lipsku,ul.Kościelna 3,16-315 Lipsk,pokój nr 8.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: nie dotyczy.
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
Metryka strony